Pages

Thursday, May 1, 2014

PENGENALAN SERUNDING

Serunding merupakan sejenis masakan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering (terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti hingga betul-betul       kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama. Antara serunding yang biasa adalah Serundin   Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim  pada bulan puasa dan hari raya . Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila berjalan jauh sabagai bekalan makanan altanatif   terutama keluar nagara . Bagi mereka yang menunai umrah atau bakal haji boleh lah mencuba Serunding gahu,serunding ganu boleh dimakan bila masa dan waktu terutama nya           dengan nasi putih nasi himpitketupat nasiketupat daun palaslemang dll.                                                          


SERUNDING DAGING

SERUNDING AYAM





No comments:

Post a Comment